17 Kasım 2012 Cumartesi

Temel Ekmek Hamuru

Temel Ekmek Hamuru

Bayat ekmeklerin değerlendirilmesine ne kadar çok önem verdiğimi biliyorsunuz. Fakat ekmeğin değerlendirilmesi kadar ekmek yapımı da çok önemlidir. Ben yıllardır ekmeğimi kendim yapıyorum ve sizlere de bunu kesinlikle tavsiye ediyorum. Ekmek makinelerinin çıkması ile evde ekmek yapmak çok kolaylaştı ama ben saatlerce makineden çıkacak ekmeği beklemeyi sevmiyorum. Sizlere evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz temek ekmek tarifi vermek istiyorum. Bu ölçüyü değişik unlarla uygulayabilirsiniz. İster tam buğday unu, ister beyaz un (beyaz un pek önermediğimiz ama benimde arada vazgeçemediğim), ister kepekli un yada değişik un karışımları..Sadece kullanacağınız un çeşidine göre pişirme süresi değişecektir.

Ekmek Nasıl Yapılır?



Temel Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?
Temel Ekmek Hamuru Tarifi
Temel Ekmek Hamuru

Temel Ekmek Hamuru İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 4 su bardağı un (500 gr, un çeşidi tercihe kalmış)
  • 1 çay bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • aldığı kadar su (ılık)

Ekmek Tarifi




Ekmek Nasıl Yapılır?
Ekmek Tarifi

Önce yoğurma kabımıza unumuzu eleyerek koyalım, tuzu ilave edelim ve ortasını havuz gibi açalım. Sütü, şekerii zeytinyağ ve mayayı ekleyelim. Azar azar ılık su ekleyerek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğuralım. Üzerini nemli bir bez yada kapakla kapatarak mayalanması için ılık bir yere koyalım. Eğer ortam sıcak ise ilk mayalanma için bir saat yeterlidir. Mayalanan hamurumuzu hafifçe unladığımız tezgaha alarak tekrar yoğuralım ve ekmeğin içinde oluşan gazı çıkaralım. Bu arada pişireceğimiz kalıp yada tepsimizi çok hafif yaplayalım ve un serpelim. Unun fazlasını silkeyelim ve hamurumuzu pişireceğimiz kabımıza koyalım. Üzerine ıslak bez örterek yaklaşık olarak yarım saat kadar sıcak bir ortamda mayalanması için bırakalım. bu mayalanma işlemini 50 dereceye ısıtıp kapattığımız fırının içinde de yapabiliriz. İkinci defa mayalanmaya bıraktığımız ekmek hamurumuzu 200-220 dereceli fırında pişirelim. 

Fırından çıkardığımız ekmeğimizi soğuması için bir bir tel ızgaranın üzerine koyalım ve tamamen soğuyana kadar dilimlemeyelim. 

Kahvaltı veya yemeklerinizde tüketeceğiniz mis kokulu ev yapımı ekmeğimizi hazırlamak bu kadar kolay..


Afiyet Olsun








Bayat ekmek Pizzası

Bayat Ekmek Pizzası

Pizza sevmeyenimiz var mıdır?? Bence yoktur. Peki bayat ekmeklerimizi değerlendirsek ve güzel bir pizza yapsak nasıl olur?? 


Bayat Ekmek Pizzası Nasıl Yapılır?


Bayat Ekmek Pizzası Nasıl Yapılır?
Bayat Ekmek Pizzası Tarifi
Bayat Ekmek Pizzası

Bayat Ekmek Pizzası İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 1 tane bayat ekmek(robottan geçirilmiş)
  • 4 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Sucuk
  • Salam
  • Sosis
  • Mantar
  • 1 su bardağı kaşar peyniri
Bayat Ekmek Pizzası Sosu için Gerekli Malzemeler ;
  • Domates püresi (Ben yazdan hazırladığım domates püresini kullandım)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kekik ve pulbiber

Bayat Ekmek Pizzası Nasıl Yapılır?
Bayat Ekmek Pizzası Tarifi

Tepsiyi yumuşak margarinle yağlayıp, unlayın. Robottan geçirdiğiniz ekmek, yumurta ve sütü iyice karıştırınız ve yumuşak bir hamur oluşturun. Hazırladığınız karışımı tepsiye elle yayınız. Üzerine domates püresi, zeytinyağı, kekik ve pulbiberden oluşan sosu fırça ile sürünüz. Sucuk, salam,sosis ve mantarları küçük küçük doğrayın,peyniri rendeleyin. Pizza hamurunun üzerine üzerine  sucuk, salam, sosis ve mantarları koyun. Üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kaşarpeyniri iyice eriyene kadar pişirin. Dilimlediğiniz pizzayı sıcak olarak servis edin.


Afiyet Olsun...







Bayat Ekmek Böreği

Bayat Ekmek Böreği

Sabah kahvaltılarının yada beş çaylarının vazgeçilmezi olmaya aday bayat ekmekli tariflerimizden birini daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Bayat Ekmek Böreği ;


Bayat Ekmek Böreği Nasıl Yapılır?



Bayat Ekmek Böreği Nasıl Yapılır?
Bayat Ekmek Böreği Tarifi
Bayat Ekmek Böreği

Bayat Ekmek Böreği İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 1 bayat ekmek 
  • 1 su b.kaşar peynir rendesi
  • 150 gr.beyaz peynir
  • 2 su b.süt 
  • 3 yumurta
  • 1 çorba k. tereyağı

Bayat Ekmek Böreği Nasıl Yapılır?
Bayat Ekmek Böreği Tarifi 

İlk olarak bayat ekmeğin yarısı küp doğranarak fırın kabının altına yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı ve beyaz peynir serpilir. Kalan diğer ekmekler de küp doğranarak üzerine serpilir. Diğer taraftan sosu hazırlanır. Bunun için; karıştırma kabına erimiş tereyağı, süt ve yumurta alınarak çırpılır. Hazırlanan sos ekmeklerin üzerine yayılır.Kalan kaşar peyniri de ekmeklerin üzerine serpilerek streç filmle kapatılır ve bir kaç saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra 180 derecede pişirilir.

Fırından çıkarılan böreğimiz sıcak sıcak servis edilir.


Afiyet Olsun....








Kahvaltılık Ekmekler

Kahvaltılık Ekmekler

Haftasonu insanın tüm ailesiyle beraber kahvaltı etmesi kadar güzel bir şey yoktur sanırım. Hem evde kalan bayat ekmeklerinizi değerlendirmek, hem de hafta sonu kahvaltılarınıza eşlik edecek çıtır ekmekler hazırlamaya ne dersiniz?? Eğer evet diyorsanız buyrun pratik ve çıtır ekmeklerimiz..

Kahvaltılık Ekmekler Nasıl Hazırlanır?





Kahvaltılık Ekmek Nasıl Yapılır?
Kahvaltılık Ekmek Tarifi
Kahvaltılık Ekmek

Kahvaltılık Ekmek İçin Gerekli Malzemeler ;
  • 1 adet bayat ekmek
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı yağ
  • 1 su bardağı peynir kırıntısı
  • ince dilimlenmiş sosis,salam veya sucuk
  • Tuz

Kahvaltılık Ekmek Nasıl Yapılır?
Kahvaltılık Ekmek Tarifi

Soğanı piyazlık doğrayıp 2 yemek kaşığı yağ ve bir cimdik tuz ile pembeleşene kadar kavuralım. Bir kabın içerisinde yumurta ve yoğurdu iyice çırpalım. Karışıma kavurduğumuz soğanı ve peynir krııklarını ilave edelim. Ekmeklerimizi orta kalınlıkta dilimleyelim ve hazırladığımız karışımı ekmek dilimlerinin üzerine sürelim. İsteğe bağlı olarak sosis, salam veya sucuk dilimlerini koyduktan sonra ekmeklerimizi yalı kağıt derdiğimiz tepsiye yerleştirelim. 170 derece sadece üstünü çalıştırdığımız fırında ekmeklerimizin üzeri kızarana kadar pişirelim. 


Çıtır ekmeklerimiz servise hazır. Afiyet olsun...






11 Kasım 2012 Pazar

Kruton Ekmekli Domates Soslu Patlıcan Salatası

Kruton Ekmekli Domates Soslu Patlıcan Salatası

Star Tv Melek programında yapmış olduğum bir lezzeti daha sizlerle paylaşmak istiyorum.. Sanırım patlıcanı sevmeyen yoktur. Hele domates sos ve yoğurtla birleşince karşı konulamaz bir şey çıkıyor ortaya. Benimde çok severek yaptığım vede yediğim bir salatadır bu. Hem yemek sofralarına, hem de çay sofralarına yakışıyor. Hatta tek başına bile atıştırmalık bir öğün olabilir.

Kruton Ekmekli Patllıcan Salatası Nasıl Yapılır?




Krutonlu Domates Soslu Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır?
Krutonlu Domates Soslu Patlıcan Salatası Tarifi
Krutonlu Domates Soslu Patlıcan Salatası


Krutonlu Domates Soslu Patlıcan Salatası İçin Gerekli Malzemeler;

Crouton Yapımı İçin Gerekli Malzemeler; 
  • ½ Bayat ekmek
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı nane
  • 2 çay kaşığı kekik

Salata İçin Gerekli Malzemeler;
  • 3-4 adet patlıcan
  • Yoğurt
  • Közlenmiş biber
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Domates Sos İçin Gerekli Malzemeler;
  • 3-4 adet domates
  • Zeytinyağ
  • Kekik
  • Pulbiber

Krutonlu Domates Soslu Patlıcan Salatası Nasıl Yapılır?
Krutonlu Domates Soslu Patlıcan Salatası Tarifi ;

Öncelikle patlıcanları pijamalı soyup, küp küp doğrayalım. Bir kabın içine acısının çıkması için tuzlu su yapıp, doğradığımız patlıcanları koyalım. Bir sure suda beklettiğimiz patlıcanları sudan çıkarıp iyice kurulayalım. Patlıcanlarımızı sıvıyağda kızartalım ve fazla yağını emmesi için kağıt havlu yaydığımız tabağa çıkaralım.

Kruton Ekmek Nasıl Yapılır?
Kruton Ekmek Tarifi

Bayat ekmeklerimizi küp küp keselim ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine koyalım..Zeytinyağ içine nane ve kekik serpelim,bu karışımı  ekmeklere karıştıralım. 200 derece fırında renk alana kadar kıtırlaştıralım.

Domates Sos Nasıl Yapılır?
Domates Sos Tarifi

Domateslerimizi bir sos kabının içine rendeliyelim. Domateslerin çiğliği gidene kadar pişirelim ve içine zeytinyağ, kekik ve pulbiber ekleyelim.

Servis tabağımıza önce kıtır ekmeklerimizi, ekmeklerin üzerine kızarmış patlıcanları,onun üzerine de domates sosunu ilave edelim. en üste çırpılmış yoğurdumuzu dökelim. Közlenmiş biberlerimizi şeritler halinde keselim ve yoğurdumuzun üzerine kafesler yaparak süsleyelim..

Salatamız servise hazırdır.. Afiyet Olsun..


Püf Noktası:  Bu patlıcan salatası için yaptığımız krutonları buzdolabı poşeti yada kavanozlara koyarak buzdolabında 10 gün kadar saklıyabilir, çorbalarda ve salatalarda kullanabilirsiniz..