22 Şubat 2013 Cuma

Karışık Otlu Dolamber Böreği


Ege otlar bakımından oldukça zengindir ve her mevsim pazarlarda çeşit çeşit ot bulmanız mümkün. Özellikle de bahar aylarında bu çeşitler daha da artıyor. Pazara gittiğinizde börek yada yemek yapmak için karışık olarak satılan ( ıspanak, arapsaçı, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik, hardal otu, turp otu, leylek gagası) yabani otlardan alabilirsiniz.  Fakat İstanbul'da maalesef karışık ot bulmak biraz zor oluyor. Bende damak zevkime göre sevdiğim otları karıştırıyorum. Gelelim görüntüsüyle iştah kabartan böreğimizin tarifine ;




Malzemeler ;

Hamuru için ;

  • 750 gr Un
  • 1 çay bardağı yoğurt suyu
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • Ilık su
  • Tuz

İç Harcı için ;
  • 1 kg Karışık Ot (Ispanak, Pazı, Isırgan, Tere, Kuzu kulağı)
  • 300 gr lor 
  • 1 soğan
  • Sıvıyağ
  • Tuz

Yufkaların aralarına sürmek için;
  • 2 yemek kasığı tepeleme Becel (eritilecek)
  • 1,5 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı ;


Önce karışık otlar ayıklanır, kumu gidene kadar iyice yıkanır ve suyunun süzülmesi için bir süzgece konur. Diğer tarafta elenen un yoğurma kabına alınır. Ortası havuz gibi açılır ve yoğurt suyu, sirke, zeytinyağ ve tuz konur. Ilık su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. Hamurun en az yarım saat kadar dinlenmesi gerekir. Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazırlayalım. Suları süzülen otlar elle parçalanır. Soğan küçük küçük doğranır. Tencereye 2 kaşık sıvı yağ konur ve doğranan soğan kavrulur. Üzerine otlar ilave edilir ve otlar diriliğini kaybedene kadar hafif kavrulur, tuzu ilave edilir. Ilınması için bekletilir. Ilınan otlara lor ilave edilir. Eğer arzu edilirse baharat ilave edilebilir. Dinlenen hamurumuz 9 bezeye ayrılır. Her bir beze açabildiğimiz kadar büyük ve ince açılmaya gayret edilir. Açılan yufkanın yarısına becel-sıvıyağ karışımı fırça yardımı ile sürülür ve ikiye katlanır. Katlanan kısım yağlanır ve yufkanın uzun kısmına karışık ot yayılır, çok sıkmadan gevşek şekilde rulo yapılır. Tepsinin ortasına dolanarak konur. Diğer bezelere de aynı işlem uygulanarak tepsiye yerleştirilir. Böreğin üzerine sıvıyağ-su karışımı sürülür ve üzeri kızarana kadar pişirilir. 




Not : Ben bu böreğimi çocukluğumdan kalma davul fırında pişirdim. Eğer ayarlı fırında pişirmek isterseniz 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirebilirsiniz. Ayrıca fırından böreğinizi çıkardığınızda üzerine su serperseniz kabuğunun kurumasına engel olmuş olursunuz.


Afiyet Olsun....
Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

8 yorum:

  1. olsa da yesek, sabah sabah harika olurdu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi?? Gerçekten harika gidiyor tavşan kanı çayın yanında..

      Sil
  2. mmm...
    ennfess görünüyorr..:)
    ellerinize saağlık...
    sevgilerimi bıraktımm kucak dolusu..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :)) güzel enerjiniz ve sevginiz buraya kadar ulaştı...Sevgiler...

      Sil
  3. Hımm..Leylek gagası hiç duymadım..Sanırım görürsem tanırım belki...Nar gibide kızarmış olsada yesem. :)

    YanıtlaSil