18 Kasım 2012 Pazar

Ispanaklı Ekmek

Ispanaklı Ekmek

Eşim Malatyalı ve onların geleneksel bir yiyeceğidir ıspanaklı ekmek. Ispanaklı ekmek dediğime bakmayın, o geleneksel adı. Bir çeşit gözlemeye benzer şekil olarak. Evde ıspanaklı ekmek yapılacağı zaman şenlik vardır. Biri yufkayı açar, biri saçta pişirir, biri pişen ekmeklere tereyağ sürer.

Bende bu sabah erken kalktım ve evde kalan malzemeleri değerlendirmek istedim..Normalde ıspanaklı ekmeğin hamuru un, su ve tuzla yapılan klasik bir hamurdur. Ama ben bayatlayan ekmekleri değerlendirmek için sıkma ve lavaş yaparken kullandığım tarifi kullanmak istedim.

Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?



Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Ekmek Tarifi
Ispanaklı Ekmek

Ispanaklı Ekmek İçin Gerekli Malzemeler ;
Ispanaklı Ekmek Hamuru için Gerekli Malzemeler ;
  • 250 gr rondoda çekilmiş ekmek içi
  • 4 su bardağı un 
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • aldığı kadar su
Ispanaklı Ekmek İç Malzemesi İçin Gerekli Malzemeler ;
  • Ispanak yaprağı (çiğden kullanılacak)
  • 250 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • tuz
Üzerine sürmek için tereyağı

Ispanaklı Ekmek Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Ekmek Tarifi

Bir kabın içinde rondodan çekilmiş ekmek içlerini, un ve tuzu harmanlayın. Zeytinyağını ilave edin ve suyu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamurun dinlenmesi için üzerine nemli bir bez örtün. Önce ıspanak yapraklarımızı elimizle parçalayalım. Diğer tarafta soğanımızı ince ince doğrayalım ve 1 kaşık yağ ile kavurmaya başlayalım, içine kıymayı ilave edelim. Tuzunu katalım. Kavrulunca ocağımızı kapatalım. İyice kavrulan kıymamızı ıspanak yapraklarımıza ilave edelim. Dinlenen hamurumuzu küçük küçük bezelere ayıralım ve merdane ile  tabak büyüklüğünde açalım. açtığımız hamurun yarısına ıspanaklı, kıymalı harcımızı koyup kapatalım. Kenar kısımlarının yapışması ve güzel görünmesi için herhangi bir kapak yada tabak yardımı ile keselim. Bu şekilde hazırlanan hamurlarımızı saç yada yağsız tavada arkalı önlü pişirelim ve sıcakken üzerine tereyağ sürelim.


Not : Ispanaklı ekmeklerimizi açılan hamura tahin sürüp, içine sadece ıspanak koyarakta hazırlayabilirsiniz. 

Günün her anında yiyebileceğiniz ıspanaklı ekmeklerimiz hazır. 

Afiyet Olsun....






Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

2 yorum: