22 Ekim 2012 Pazartesi

Ispanaklı Kol Böreği

Ispanaklı Kol Böreği 

Bu aralar Filizza Mutfağı çok yoğun çalışıyor. Kış hazırlıkları o kadar uzun sürdü ki; ardında da Bayram telaşı..Günler nasıl geçiyor anlamıyorum. Bu koşturmaca arasında pazara gittim ve bahçeden yeni kopmuş ıspanakları görünce dayanamadım aldım.. Ispanaklı ekmek mi yapsam? yoksa börek mi? derken ev halkının genel isteği üzerine kol böreği yapmaya karar verdim..

Uzun bir aradan sonra yaptığım börek çok güzel oldu.. Ev halkı test etti onayladı.. Bu güzel tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum. Belki bayramda gelicek misafirleriniz için yaparsınız.. 


Ispanaklı Kol Böreği Nasıl Yapılır?





Ispanaklı Kol Böreği Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Kol Böreği Tarifi
Ispanaklı Kol Böreği

Ispanaklı Kol Böreği İçin Gerekli Malzemeler ;

Börek Hamuru için gerekli malzemeler:
  • 500-550 g un(böreklik)
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı tuz 
  • 1 su bardağı ılık su
Börek İçi için gerekli malzemeler:
  • 1 kg ıspanak
  • 2 baş orta boy soğan
  • ¾ çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
Börek Hazırlık aşamasında kullanılacak malzemeler :
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su Bardağı un
  • 1 su bardağı nişasta
Börek Üstü için gerekli malzemeler :
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ 

Ispanaklı Börek




Ispanaklı Kol Böreği Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

Hamur için, su dışındaki tüm sıvıları yoğurma kabına alın. Tuzu ekleyin. Azar azar un ve ılık suyu ekleyerek hamurunuzu yoğurun. Ele yapışmayan hamuru tezgahınıza alarak unsuz zeminde 3 dk daha yoğurun. Buzdolabında 1 saat kadar bekletin.

Ispanakları bol suda yıkayın. 1-2 parmak kalınlığında doğrayın. İnce doğranmış soğanı yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Yıkanıp süzülmüş ıspanakları da ekleyerek bir kaç dakika kavurun. Tuz ve pul biberi ekleyerek soğumaya alın.

Dinlenmiş hamuru 12 bezeye ayırın. Nişasta ve unu harmanlayın Her bir bezeyi ince açın ve açtığınız yaprağın üzerine yağ karışımı incecik gezdirin. Yarım ay(D) şekline getirdiğiniz hamur yaprağının üstüne tekrar yağ gezdirin. Ispanaklı içi yarım ayın uzun kısmına koyun. Kenarları içe katlayarak rulo haline getirin.

Yağlanmış fırın tepsisine kol böreklerinizi dizin. Yağ ile çırptığınız yumurta karışımından sürün. Her bir ruloyu 4 e bölün.

200 derecelik fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dk pişirin.


Afiyet olsun





Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder