15 Ekim 2012 Pazartesi

Ekim ayında hangi yiyecekleri tüketmeliyiz???


Ekim ayında hangi yiyecekleri tüketmeliyiz?



Ekim ayı sağlık açısından sonbaharın en tehlikeli dönemidir. Hava serinlemeye hatta soğumaya başladığı için grip, soğuk algınlıkları, bronşit, boğaz ağrıları ve enfeksiyon hastalıkları sırada bekler. Bu hastalıklara yakalanmamak için öncelikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor. C vitamini içeren meyve ve sebzeler (turunçgiller, muz, taze sebzeler, maydonoz, kabak, soğan,domates, lahana, ıspanak, kıvırcık salata gibi yeşil yapraklı sebzeler ve biber) sofranızdan hiç eksik olmamalı. Bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerle kendinizi koruyabilirsiniz. Yeşil ve siyah çayın bağışıklık sistemine faydalı olduğunu unutmayın.

Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, armut, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muzu bu ay sofralarınızdan eksik etmeyin.

Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarla nefis yiyecekler pişirebilirsiniz. Mantar; balık, et ve sebzelere çok yakışır.

Bu ay geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları dönemdir. Bu nedenle bol miktarda balık çıkar. Uskumru turfanda olarak kendini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Bu ayda tüketilmesi gereken diğer balıklar tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardalye, eşkina, torik ve izmarittir.


Grip ve nezleden uzak bir ekim ayı geçirmeniz dileği ile,




Facebook Pinterest StumbleUpon Delicious Reddit Digg Email Delicious

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder